Imunoplex
Tinkture
Postanak
Soja Food
Biljna Ishrana
Pitajte Lektora
Znakovi Pored Puta
Imamo 30 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Zašto morate da jedete vlakna…
Zašto morate da jedete vlakna…
Zašto morate da jedete vlakna… Živećete duže, imati manje problema sa srcem, a i probava vas neće mučiti. Treba li vam još razloga za neodložno uključivanje vlakana u svoju ishranu?
Već su nam napunili uši savetima da bismo u svakodnevnu ishranu trebalo da ubacimo više voća, povrća i celovitih žitarica, odnosno vlakana. Nutricionisti odraslima savetuju da unose oko 14 grama vlakana na 1000 kalorija, a gledajući ukupan dnevni kalorijski unos, to je oko 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Međutim zašto su vlakna toliko važna za naše zdravlje?

1. Održavanje zdravlja debelog creva. Vlaknasta ishrana može efikasno pomoći u sprečavanju hemoroida i divertikulitisa ili sluznih kesica koje nastaju na zidovima creva.

2. Duži životni vek. Studija sprovedena prošle godine pokazala je da oni koji konzumiraju preporučene dnevne količine vlakana imaju 22 posto manji rizik od umiranja od bilo kog uzroka.

3. Snižavanje holesterola. Vlakna ometaju apsorpciju žuči pa se ona izlučuje  preko debelog creva i rektuma. Jetra je tada prisiljena da proizvodi više žučnih soli i telo tada koristi holesterol da bi stvorilo žučne soli. Dakle, da bi se dobio holesterol potreban za proizvodnju više žučnih soli, jetra povećava svoju proizvodnju LDL receptora i zato možemo reći da su rastopljiva vlakna jako važna u smanjenju lipoproteina niske gustoće ili lošeg holesterola.
 

4. Sprečavanje dijabetesa. Vlakna pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju šećera. Mnoge studije su pokazale da vlaknasta ishrana smanjuje rizik od obolevanja od dijabetesa tipa 2.

5. Podsticanje probave. Vlakna omogućavaju lakšu probavu teške i masne hrane i daju stolici gustoću, ali je čine lakšom.

6. Potpomažu mršavljenje. Ispitanici koji su u jednom istraživanju 15 minuta pre obroka pojeli jabuku uneli su 15 posto manje kalorija u sebe od onih koji su pili sokove. Vlakna se duže razgrađuju pa je osećaj sitosti dugotrajniji što zasigurno pomaže mršavljenju.

7. Smanjuje se rizik od srčanog udara. Krvni pritisak je niži kod ljudi koji unose dovoljnu količinu vlakana, zato je i rizik od srčanih bolesti manji, uključujući i srčani udar.

 

Preuzeto sa - zdravljeisreca.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.