Imunoplex
Tinkture
Jeknic.rs
Biljna Ishrana
Stado
Moj Heroj
Postanak
Imamo 12 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Zablude o ALKOHOLIZMU u našim krajevima
Zablude o ALKOHOLIZMU u našim krajevima
Zablude o ALKOHOLIZMU u našim krajevima Vremenom su stvorene mnoge zablude o "korisnosti" alkohola. Najkarakterističnije u nekim našim krajevima i dan danas su:

a) Alkohol je hranljiv. Alkoholna pića ne sadrže u sebi dovoljno hranljivih materija (belančevina, vitamina, minerala, ugljenih hidrata) da bi mogli da služe kao hrana. Ona imaju izvesne kalorijske vrednosti i malo ugljenih hidrata, tako da pijanac ima osećaj sitosti. Dugotrajno pijenje alkohola pak sigurno dovodi do štetnih promena na organima za varenje. Većina alkoholičara su mršavi, u narodu kažu "ispijeni od alkohola";
b) Alkohol pomaže kod nesanice. Krajnji rezultat pijanstva je san. Međutim, velika je razlika između normalnog sna koji služi da bi se organizam odmorio i okrepio i alkoholičarskog sna, koji je nastao zbog anestezije određenih centara u mozgu. Nakon normalnog sna, čovek se oseća sveže, odmorno, vraćena mu je snaga. Kod alkoholičarskog sna pijanac oseća mamurluk i to je jedan od najtežih trenutaka u celom pijanstvu.
Jedna od najpogubnijih zabluda je davanje alkohola bebama, umakanjem cucle ili prsta u rakiju kako bi majka, na primer mogla da radi neke druge poslove. Dečiji organizam je izuzetno osetljiv na alkohol, naročito mozak, koji sazreva u periodu od 18. do 21. godine života.
c) Alkohol zagreva organizam. Ova zabluda često ima tragične posledice, jer može izazvati "belu smrt" kada pijanac zaspi u snegu i smrzne se. Naime, alkoholol ubrzava gubljenje telesne toplote tako što širi krvne sudove u potkožnom tkivu. Zato se javlja crvenilo lica i subjektivni osećaj toplote. Međutim, širenje krvnih sudova u koži uz istovremeno skupljanje krvnih sudova u unutrašnjim organima, dovodi do zadržavanja veće količine krvi u potkožnom tkivu i bržem hlađenju tela.
d) Alkohol je lek. Zabluda o lekovitosti alkohola je veoma prisutna, nažalost čak i među lekarima postoji neslaganje po tom pitanju. Često se ističe kako trudnice treba da piju pivo da bi "imale mleka", crno vino popravlja krvnu sliku, žestoko piće pomaže kod srčanih smetnji, "travarica" kod spoljašnjih tegoba, nazeb se leči vrućom rakijom, itd.
Sva svetska, a i naša istraživanja pokazuju da je životni vek alkoholičara oko 53 godine. Deca čije su majke pile alkohol tokom trudnoće i dojenja, pokazuju zastoj u psihofizičkom razvoju. Nijedno alkoholno piće ni u jednoj zemlji na svetu nije priznato kao lek.

                                                                                                                                                  NN

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.