Imunoplex
Tinkture
Imamo 26 gostiju i 1 član na mreži
Vino
Vino
Naučna istraživanja otkrila su više negativnih nego pozitivnih dejstava vina i drugih alkoholnih pića, čak i kada se umereno konzumiraju. Međutim, o ovome se retko govori.

Različite statističke studije su pokazale da jedna do dve čaše vina dnevno, može smanjiti rizik od infarkta miokarda. Mnoga druga istraživanjan pokazuju da i umereno uzimanje vina i drugih alkoholnih pića povećava rizik od arterijske hipertenzije, bolesti jetre i različitih vrsta raka.

Tako da ako uporedimo prednosti i rizike, uočićemo da je zapravo korist od uzimanja vina mnogo manja nego što se se o tome izveštava. U poređenju sa nefermentisanim sokom od grožđa, vino nudi malo koristi uz veoma visok rizik.

Poželja dejstva

• Podstiče probavu: Alkohol nadražuje sluzokožu digestivnog trakta, isto kao kod rane na koži. Ćelije sluzokože stomaka primorane su da izlučuju više sokova kako bi se izborile s nadražajem. To redovno podstiče varenje. S druge strane, stimulisanje probave pomoću alkohola povećava nadražaj, upalu sluzokože stomaka, što se može pretvoriti u

gastritis, ulcer, kancer ezofagusa ili želuca. Ova pojava je karakteristična kako za alkoholičare tako i za osobe koje umereno konzumiraju vino.

• Pozitivan uticaj na rad srca: Mnoge studije pokazale su da dnevno uzimanje između 100 i 200 ml (1/2-1 šolje) crnog vina (ne belo vino) smanjuje rizik od srčanog infarkta. Ovo se odnosi na muškarce koji su prešli 50 godina. Ovaj isti statistički izveštaj pokazuje da ako se prekorači ova količina (200 ml ili 20 g čistog alkohola), stopa smrtnosti od kardiovaskularnih

bolesti se uvećava i pogoršavaju druge bolesti. Eventualna pozitivna dejstva crnog vina naglašavaju se zbog prisustva

dve supstance:

ETIL ALKOHOLA: Istraživanja su potvrdila da neki alkoholni napici, u malim količinama, imaju zaštitni efekat na srce.

Eksperimenti, izvođeni na laboratorijskim životinjama, pokazuju da samo visoki nivo alkohola u krvi (2 g/l) smanjuje tendenciju stvaranja ugruška u arterijama.

Sa druge strane, da bi alkohol ispoljio taj svoj pozitivan uticaj, potrebno je da se osoba opije – intoksikuje – i tako podnese i sve one negativne posledice koje opijanje uzrokuje. Manja količina alkohola, 1-2 šoljice, nije dovoljna da zaštiti kardiovaskularni sistem.

FLAVONOIDI FENOLI: Ove materije potiču od kožice grožđa,koje crnom vinu daju specifičnu boju. Oni sprečavaju oksidaciju lipoproteina, a time i deponovanje holesterola, sprečavajući pojavu arteroskleroze.

Voće, naročito grožđe, najbolji je izvor flavonoida. Prednosti koje se pripisuju vinu, zapravo potiču od grožđa.

Mnogo više ćete pomoći svom srcu i celom svom telu ako se umesto za vino opredelite za grožđe ili sok od grožđa.

Neželjena dejstva:

Svi se slažu da je štetno prekomerno konzumiranje alkoholnih pića. Brojna istraživanja potvrdila su mnoge neželjene efekte, čak i smanjenog unosa alkohola (količina vina koja sprečava infarkt srca).       

To su:

• Izliv krvi u mozak: Češće se javlja kod osoba koje piju vino.

• Arterijska hipertenzija: Pokazalo se da uzimanje više od dve čaše vina dnevno, povećava arterijski pritisak, što predstavlja rizik za kardiovaskularni sistem.

• Raličiti oblici kancera: Češće se javlja kod osoba koje piju vino u umerenim količinama nego kod osoba koje uopšte ne piju.

• Rak debelog creva: Češće se javlja kod osoba koje piju umereno, nego kod onih koji uopšte ne piju.

• Rak dojke: Mnoga istraživanja potvrđuju da su žene koje piju vino u umerenim količinima, u većoj opasnosti da dobiju rak dojke nego one koje uošte ne piju vino.

Na univerzitetu u Milanu potvrđeno je da žene koje dnevno piju 24,3 g alkohola (¼ litre vina) ili više, imaju duplo veći rizik da dobiju rak dojke nego žene koje ne piju alkohol.

Istraživanja sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, u koja je bilo uključeno 89 539 žena, pokazala su da žene koje piju više od 15 g alkohola dnevno (oko 150 ml vina) za 2.5 puta povećavaju mogućnost da obole od kancera dojke.

• Rak stomaka: Već godinama, poznata je veza između upotrebe alkohola i raka jednjaka i stomaka.

Generalna direkcija zdravlja u Portugalu sprovela je određena istraživanja kako bi utvrdila stepen te povezanosti. Utvrđeno je da se rizik od dobijanja raka stomaka povećava srazmerno s količinom vina.

Više vina, veći i rizik od dobijanja raka. Osoba koje svakodnevno, tokom obroka, popiju manje od jedne čaše vina, imaju za 35% veći rizik da obole od raka stomaka nego osobe koje ne piju.

Osobe koje piju jednu (ili više) flaša vina dnevno, imaju četiri puta veći rizik da obole od raka nego osobe koje ne piju alkohol.

• Jednjački refluks7: Ispitivanja vršena u Barseloni (Španija), potvrđuju da čovek koji pije više od 360 ml vina tokom obroka (nešto manje od dve čaše), povećava rizik za nastanak raka za 70% u odnosu na čoveka koji pije istu količinu vode.

• Frakture: Žene koje dnevno popiju jednu ili više čaša vina imaju za 2.33 puta veći rizik od frakture nego one koje ne piju.

Umereno konzumiranje alkohola, kao i kafe, povećava rizik od osteoporoze i preloma kostiju.

• Poremećaj razvoja fetusa: Trudnice koje piju više od 400 ml vina, ili istu količinu alkohola u drugim pićima, za razliku od žena koje ne piju alkoholna pića, izložene su većem riziku:

- od prevremenog porođaja,

- da beba ne dostigne dovoljnu težinu,

- od nesazrevanja placente.

Kada trudnice konzumiraju alkohol, lako se može dogoditi da se ošteti fetus i da dođe do neželjenih komplikacija.

• Ostale bolesti: Konzumiranje alkohola povezuje se sa cirozom jetre, cerebralnom atrofijom, aritmijom, kardiomiopatijom (degeneracijom srčanog mišića) i kostoboljom. Sve koristi od konzumiranja vina ili nekog drugog alkoholnog pića za rad srca poništava se štetnim posledicima.

Zato, Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se alkohol ne bi smeo preporučivati kao sredstvo za jačanje srca.

S druge strane, ne bi bilo koristi po zdravlje ako bi osobe koje nisu pile, počela da uzimaju po malo vina.

                                                                                                                          Emeli Dožić

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.