Imunoplex
Tinkture
Imamo 24 gostiju i 1 član na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Urma- energetsko skladište
Urma- energetsko skladište
Urma- energetsko skladište

Urma ili Datula - Familija: Palmaceae , Latinski naziv: Phoenix dactylifera L.

Urma je mala, obla voćka koja raste na urminoj palmi u obliku grozdova  kojih može da bude do 200 na jednom drvetu. Dužina jednog ploda je do 5 cm dok u obimu doseže do 2,5 cm. Urme mogu biti braon, žute, crvene ili narandžaste.U prošlosti su ih zvali „hleb pustinje". Ovo voće ima i veliku hranljivu vrednost. Urme sadrže 80 odsto ugljenih hidrata, zajedno sa proteinima, mineralima i vitaminima, imaju malo masnoće, nemaju holesterola i veoma su zdrave.

Pošto rastu u ogromnim grozdovima na palmi, lako se beru, čuvaju i transportuju, a vrlo su važan deo života i istorije zemalja Arapskog zaliva. One su deo svakodnevne ishrane stanovnika, nalaze se na trpezi kako bogatih, tako i siromašnih.

Zato i ne čudi što danas urme često zovu zdravim kolačima koji rastu na drvetu. Urme su idealne za ishranu dece, ali i odraslih.

Najbolje urme iz Medine

Od urmi može da se pravi džem, sirup, stavljaju se i u med, a pravi se i pasta koja se koristi za kolače. Urme, takođe, idu u pite i čokoladne bombone, ali i u pirinač.
Postoji stotine različitih vrsta urmi, kažu da su najbolje i najskuplje urme iz Medine - cena za kilogram je od 20 do 40 evra. Lako se vare, smanjuju osećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar i magnezijum.

Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, štite stomak od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidanata, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja, kancera i starenja. Urme su bogate i prirodnim šećerom. Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan stomak da bi se najbolje iskoristili hranljivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna urma ima više od 20 kalorija.Nutritivne vrednosti (100g)

Energetska vrednost porcije:

271.0 kcal

Voda

52.0 %

Sadržaj vlakana:

7.0 g

Sadržaj ugljenih hidrata:

74.0 g

Kalcijum

31.0 mg

Kalijum

645.0 mg

Magnezijum

36.0 mg

Fosfor

40.0 mg

Vitamin A

5.0 mg

Niacin

2.0 mg

Folna kiselina

12.0 mg

 

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.