Imunoplex
Tinkture
Porodicni Kutak
Ciscenje Organizma - OKP Paket
Biljna Ishrana
Pitajte Lektora
Stado
Imamo 27 gostiju i 1 član na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Šta izaziva depresiju?
Šta izaziva depresiju?
Šta izaziva depresiju?

Kada je prvi put došla u moju ordinaciju, Tanja mi je rekla da je umorna od toga da bude umorna. Prošla je ovakav rutinski pregled već mnogo puta pre toga. Kada se nije osećala dobro, obično bi odlagala odlazak kod lekara, nadajući se da će se problemi rešiti sami od sebe. No, kada je na kraju neki simptom postao takav da je morala da obrati pažnju na njega, nerado bi zakazala pregled kako bi pronašla doktora koji bi mogao odmah da je primi.

U poslednje dve godine, posetila je mnoge doktore zbog ovih simptoma, ali je zbog svog odlaganja bila primorana da prihvati bilo koji hitan pregled za koji je postojao slobodan termin. U većini slučajeva, pregled se nije razlikovao od prethodnih i završio bi se tako što bi joj doktor prepisao neki lek. Rekla mi je da je “suviše zauzeta da bi unela sve te komplikovane promene u svoj život, kao što su promena načina ishrane, više fizičkih vežbi i uzimanje odmora s vremena na vreme. Lakše je uzeti lek”. Kada dijagnostikuju depresiju, lekari danas gotovo automatski prepišu pacijentu neki lek. To je tipična praksa i može da pomogne u “lečenju depresije”. Ona, takođe, može da poveća rizik od samoubistva, ali ne mora nužno da bude i propusnica za život bez depresije. Jednostavno rečeno,lekovi mogu da izleče simptome depresije, ali ne uspevaju da izleče njen osnovni uzrok.

Tokom prve posete, Tanju je očito boleo stomak. Bila je povijena unapred i obema rukama je obuhvatala svoj struk. Budući da je bila novi pacijent, Tanja još uvek nije poznavala moj metod lečenja. Očigledno je očekivala da joj dam nešto protiv bolova pre nego da je učim kako da dobije psihički podstrek.

Medicinska škola naglašava koliko je važno nikada ne dati nekome lek protiv bolova u stomaku – bez obzira koliko je taj bol jak – pre nego što se obave detaljna ispitivanja. Zašto? Lek može da zamaskira bol i u mnogome oteža lekaru da odredi uzrok. Postoji čitav niz različitih uzroka za ovu uobičajenu bolest. Isto važi i za depresiju.

Lekovi antidepresivi, poput lekova protiv bolova, mogu ukloniti simptome, ali otežavaju lekaru da odredi uzrok depresije. Ako se uzrok bola u stomaku ili depresije ne otkriju, bol u stomaku često neće prestajati, već će se ponovo javiti ili postati još jači.

Osim toga, bol nije uvek vezan za ono što se može činiti najočiglednijim uzrokom. Stoga mi prvo postavljamo pitanja da bismo shvatili o čemu je reč. Na kraju sam otkrio da Tanjin bol nije direktno vezan za deo tela koji je tako pažljivo štitila.

Po definiciji, težak oblik depresije obuhvata kombinaciju simptoma, ali dijagnostikovanje simptoma ne određuje uzrok bolesti. Da bi se pronašlo dugotrajno rešenje, neophodno je utvrditi uzroke depresije i sistematično lečiti svaki od njih. Na žalost, kao što je Tanja zapazila, taj proces obično nije tako jednostavan kao prepisivanje leka. Poput većine hroničnih bolesti, depresija je jedna složena bolest i predstavlja rezultat međusobnog delovanja više različitih faktora. Najefikasnije metode lečenja na širokom frontu napadaju svaki uzrok koji se može odrediti.

Postoji osam glavnih faktora koji mogu ili prouzrokovati depresiju ili u velikoj meri tome doprineti:

- Nepromenljivi faktori

- Faktori povezani sa ishranom

- Socijalni faktori

- Drugi faktori vezani za način života

- Medicinski uslovi

- Neizbalansirana električna aktivnost

mozga

- Neuobičajeni uzroci depresije

- Nedokazani uzroci depresije

 

Preuzeto iz knjige Izlaz iz depresije, dr Nil Nidli

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.