Imunoplex
Tinkture
Porodicni Kutak
Zdravlje i Sreca
Soja Food
Moja Biblioteka
Postanak
Imamo 22 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Stil života kao lek protiv depresije
Stil života kao lek protiv depresije
Stil života kao lek protiv depresije Amanda je već četiri sedmice imala krvarenje iz anusa i teške bolove u stomaku. Čekala je da lekovi koje je pila uklone te njene simptome, ali se, umesto toga, osećala mnogo gore, a i krvarenje je bivalo sve obilnije. Nekoliko godina pre toga dijagnostikovana joj je razjedajuća upala debelog creva (ulcerativni kolitis) i lekovi koje je pila postepeno su ublažili njene simptome.

Od tada je imala nekoliko manjih napada bola i krvarenja i svaki put bi joj se stanje popravilo upotrebom leka koji joj je na početku prepisan. Kada je postalo jasno da joj lekovi više ne pomažu, poslali su je kod mene na dalja ispitivanja.Aman da je u razgovoru rekla da već više
od deset godi na pati od depresije i da bez Prozaka i sada Zolofta (lekovi antidepresivi)

ne bi mogla da funkcioniše. Gotovo stalno uzima Advil protiv raznih bolova u mišićima i teških glavobolja, ne znajući da te tegobe predstavljaju prateće probleme depresije. Bilo je perioda kada se sa razlogom osećala srećnom i kada je htela da prekine sa upotrebom antidepresiva,međutim, nakon nekoliko dana bi dobila napade nekontrolisanog plača koje njen muž“nije mo gao da podnese”, pa se ponovo vraćala svojim lekovima.
Bila je gojazna, a rekla je da nije imala problema sa kilogramima sve dok nije postala depresivna i počela da pije Prozac. Ugo ji la se 9 kilograma za nekoliko meseci i nastavila da se goji tokom godina. Nekoliko puta je menjala lekove, no ni to joj nije pomoglo da reguliše telesnu teži nu. U poslednjih mesec dana, bol u stoma ku se toliko pojačao da čak ni narkotik za ublažavanje bolova nije mogao da joj pomogne.
Dok sam je pregledao, video sam da su levi i donji deo njenog stomaka izuzetno osetljivi i to toliko da su joj suze krenule na oči. Ona je skoro skočila sa stola za pregled dok sam joj vrlo blago rukama pritiskao stomak.
Rešio sam da se prvo pozabavim njenim najizraženijim i najakutnijim simptomima – krvarenjem i bolom u stomaku. Analiza krvi je pokazala da je Amanda prilično anemična, mada još uvek ne do te mere da joj je potrebna transfuzija krvi. Toga dana je urađeno čićenje creva, a nared nog dana sam joj uradio kolonoskopiju. Taj postupak je otkrio da Amanda ima velike čireve, a da je okolno tkivo debelog creva crveno i nateklo. Biopsija debelog creva je pokazala da ona ima ozbiljnu upalu. Pre pisao sam joj odgovarajuću medicinsku terapiju i ishranu bo ga tiju omega-3 masnoćama (koja može da pomogne i u slučaju depresije i ulceroznog kolitisa) i naložio da prestane da pije Advil i slične lekove protiv bolova i upalnih procesa. Dve nedelje kasnije, Amandini simptomi upale debelog creva su se u velikoj meri ublažili, ali je sada imala problema sa glavoboljama, naročito kada je prestala da pije Advil. Postalo je jasno da moramo naći još neke načine da izlečimo Amandinu depresiju, načine koji prevazilaze antidepresive koje je tada uzimala. Rekao sam joj da prihvati stil života ukratko opisan u ovom i u prethodnom poglavlju ove knjige. Nakon mesec dana, Amanda se toliko osećala bolje da je prestala da uzima lekove protiv depresije. Ja obično čekam da prođe četiri do šest meseci od početka primene novog načina života pre nego što pokušam da uklonim većinu lekova koje je neko godinama koristio u lečenju mentalnih bolesti. Amanda je bila toga svesna, ali je sama rešila da eksperimentiše i prestala je da uzima lekove.
Prošlo je godinu dana, a Amanda i dalje ne uzima antidepresive i oseća se bolje nego ikada “u svom odraslom dobu”. Svela je kilažu skoro na normalu i više ne oseća potrebu za Advilom ili bilo kojim drugim lekom u slobodnoj prodaji protiv bolova u glavi i mišićima. Još uvek su joj potrebni blagi lekovi protiv ulceroznog kolitisa. Međutim, ona sada daje mnogo manje novca na lekove i lekarske preglede i presrećna je što je mentalno zdrava bez lekova za koje je mislila da će ih morati uzimati do kraja života. Jedino joj je bilo krivo što nije ranije shvatila da se depresija, zapravo, može lečiti načinom ishrane i stilom života.

 

Preuzeto iz knjige, Izlaz iz depresije, dr Nil Nidli

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.