|
Reč “so“ potiče od latinskog “salus” i označava zdravlje. Već vekovima so se koristi kao konzervans. Koliko je bila cenjena, potvrđuje i činjenica da su u jednom periodu rimski vojnici, umesto plate, dobijali određenu količinu soli.
| |
So bi trebalo vrlo štedljivo koristiti. So ili natrijum-hlorid (NaCl) je neorganski mineral, što znači da ga ne može iskoristiti ni jedna ćelija našeg organizma. NaCl zapravo iritira želudac, nesvarljiv je i ometa varenje druge hrane. Najpoznatije štetno dejstvo soli je njena tendencija da poveća krvni pritisak, naročito kod osoba koje su već sklone povišenom krvnom pritisku. So bi trebalo smanjiti, naročito u ishrani bolesnika - srčanih, bubrežnih i onih koji imaju problema sa jetrom, želucem i gojaznošću. Natrijumove soli su prisutne u voću i povrću, kao što su: paradajz, celer, spanać, špargla, rotkvice, repa, šargarepa, kupus, jagode i u mnogim drugim. Natrijum u našu hranu dospeva na tri načina: 
- prirodno je već prisutan u hrani.
- dodaje se u hranu tokom procesa rafinisanja,
- dodaje se u hranu tokom kuvanja i serviranja.
Stona so se sastoji od 40 % natrijuma i 60 % hlorida. Natrijum je odgovoran za zadržavanje tečnosti u tkivima kod osoba sa nekim vrstama oboljenja srca, jetre i bubrega. Natrijum je u stvari mineral neophodan našem telu. On pomaže da se održi odgovarajuća ravnoteža vode u organizmu, potpomaže kontrakciju mišića, doprinosi dobrom funkcionisanju nervnog sistema, održava balans kiselina u krvi i urinu, a takođe potpomaže apsorpciju hranljivih sastojaka kroz ćelijske membrane. Preporučena dnevna doza soli kreće se između 3 i 8 g, ili 1100-3300 mg natrijuma, a prosečan dnevni unos soli od 6 do 17 g, ili 2300-6900 mg natrijuma. Jedna kafena kašičica soli sadrži oko 2000 miligrama natrijuma.
Kako smanjiti unos Natrijuma?
Evo nekoliko predloga kako da smanjite unos natrijuma?
jedite sveže voće i povrće kad god je moguće jer konzervirano sadrži daleko više natrijuma. Umesto konzervisanog povrća, opredelite se za neslano zamrznuto povrće
-
smanjite kupovinu i konzumiranje gotovih jela.
-
prilikom kupovine hrane, obratite pažnju na njen sastav.
Najčešće korišćeni dodaci koji sadrže natrijum su:
- stona so (natrijum-hlorid),
-
mononatrijum-glutaminat (MSG),
-
razni aditivi za peciva.
NAPOMENA: . Zamenite običnu so morskom solju, ali i nju koristite štedljivo. Morska so sadrži istu količinu natrijuma i hlora kao i obična. Mada morska so sadrži određene korisne materije, ona može naneti štetu vašem krvnom pritisku baš kao i obična so.
Emeli Dožić
|