Imunoplex
Tinkture
Moja Biblioteka
Znakovi Pored Puta
Biljna Ishrana
Zdravlje i Sreca
Stado
Imamo 12 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Lečenje depresije ishranom
Lečenje depresije ishranom
Lečenje depresije ishranom

Misti Lamberton, izuzetno dobra viša medicinska sestra, bila je dežurna u poslepodnevnoj smeni na odelenju za intenzivnu negu u bolnici Mersi (Mercy Hospital). Ona spada u one medicinske sestre koje svi vole – lekari, kolege na poslu i pacijenti. A onda je njenu porodicu zadesila tragedija.

Njen muž je iznenada nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Misti je nakon toga donela jednu pogrešnu odluku našavši novog dečka koji ju je ostavio nakon nekoliko sedmica. Medicin ske sestre koje su radile sa njom primetile su da je čak godinu dana nakon muževljeve smrti i dalje slabo jela i mršavila, a ipak govorila da je debela iako je postala izuzetno mršava. Njene koleginice su se toliko zabrinule da su insistirale na tome da je odvedu kod doktora Bakstera (Baxter), čuvenog psihijatra u tom gradu. Nimalo nas ne iznenađuje što je njena dijagnoza glasila: težak oblik depresije i anorexia nervosa, što može biti smrtonosna kombinacija. Kada joj se stanje nije poboljšalo nakon uzimanja lekova i razgovora, on ju je uputio na bolničko lečenje, pa joj je čak postavio i nazogastričnu sondu, cevčicu koja je išla od njenog nosa do želuca, a kroz koju je primala hranu. Nakon deset dana provedenih u bolnici, njeno stanje se dovoljno poboljšalo da je mogla da ide kući. Međutim, ubrzo nakon što je puštena iz bolnice, njeno stanje se ponovo pogoršalo i ona je opet počela da mršavi, a uz to se osećala i veoma depresivno. Dr. Bakster je potražio moj savet jednostavno zato što internista i psihijatar često mogu da postignu mnogo više ako rade zajedno nego kada bi radili odvojeno.
Dogovorili smo se da će dr. Bakster voditi računa o njenim lekovima, a ja o njenoj ishrani i načinu života. Za nekoliko dana Mistino stanje je počelo da se poboljšava – u početku polako, a zatim sve brže i brže. Bila je srećnija i počela je da gleda u budućnost sa nadom i pozitivnim uzbuđenjem. Ona je, zapravo, ponovo počela da oseća glad i dobija na težini.

U čemu je bila razlika?

Misti svoj oporavak pripisuje režimu ishrane koji je ukratko opisan u ovoj knjizi. Mesec dana
nakon što je počela da se oseća bolje, Misti se vratila svojim “starim navikama” u ishrani i za nekoliko sedmica ponovo zapala u depresiju. Vratila se pravilnom režimu ishrane i nikada se više nije vraćala na staro. Od tog poslednjeg “pada” prošlo je šest meseci, a već četiri meseca je ponovo na poslu, vesela i raspoložena kao nekad. Dokazala je sebi da je promena u načinu ishrane igrala odlučujuću ulogu u njenom ozdravljenju. Ona sada izgleda dobro i ponovo je ona ista izuzetna medicinska sestra kakva je nekad bila.

Preuzeto iz knjige Izlaz iz depresije, dr Nil Nidli

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.