Imunoplex
Tinkture
Stado
Jeknic.rs
Pitajte Lektora
Porodicni Kutak
Biljna Ishrana
Imamo 40 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Kako se motivisati za vežbanje
Kako se motivisati za vežbanje
Kako se motivisati za vežbanje Svojoj porodici, prijateljima i kolegama recite sve o ciljevima koje želite postići vježbanjem i podstaknite ih da vas pitaju kako napredujete kad god se sretnete. Izvrsno ćete se osjećati kad ih budete izvještavali o svom uspjehu. A to što znate da vas svi posmatraju, bit će vam dodatna motivacija da se držite svojih ciljeva.

Razgovarajte sa svojim doktorom

 Istraživanja su pokazala da samo tri sata savjetovanja s doktorom ili nekom drugom profesionalnom zdravstvenom osobom tokom dvije godine može pomoći promijeniti fizičko zdravlje mnogih peglača kauča.

Neka fizička aktivnost postane dio svakodnevnog života

Naravno, industrija koja se vrti oko vježbanja zarađuje više ako svi o fizičkoj kondiciji razmišljaju samo u okvirima vježbanja u teretanama. Međutim, budući da ćete tamo vjerojatno sedmično provesti samo oko tri sata, a što je s ostalih 100-plus budnih sati vaše nedjelje? Istina je ta da su dani osoba dobre fizičke kondicije nabijeni energijom. Osim što trajni trenuci svakodnevne aktivnosti život čine uzbudljivijim i zabavnijim, takođe mogu  doprinijeti vašem stanju duha i opštem zdravlju. Pa kako onda živjeti aktivnije? Evo nekoliko lakih primjera.

  • Ustanite i hodajte  svaki put kad telefonirate.
  • Uvijek se služite stepenicama, a ne pokretnim stepenicama ili liftom. A kad se penjete, pokušajte prelaziti dvije stepenice odjednom.
  • Tokom svake televizijske reklame ustanite i krećite se po kući.
  • Tokom dana stvorite naviku povremenih rastezanja ruku, nogu i leđa.
  • Češće nosite više stvari – vrtne biljke i vrtni pribor, kupljene stvari iz trgovine, veš. No pazite da ne dižete previše te napregnete mišiće.

Vježbajte s prijateljem

Mnogima je puno lakše vježbati u društvu nego sam. Često je zabavnije i možete se uzajamno podržavati i poticati. Zajedno možete trčati, hodati, voziti bicikl ili ići u teretanu, na časove plesa ili slično. Važno je da to postane redovna, zajednička obaveza. Kao dodatni podsticaj, vježbanju možete dati i relaksirajuću notu – na primjer, za svaki 10 kilometara koji prehodate ili provezete biciklom u jednoj sedmici, možete sebe počastiti jednom kino projekcijom ili odlaskom na utakmicu.

Izmjerite šta je važno

Postoji toliko mnogo načina mjerenja tjelesne kondicije da je teško odlučiti što je važno. Je li to težina? Indeks tjelesne mase ? Puls ? Jesu li to prijeđeni kilometri, podignuti kilogrami, potrošene kalorije ili minute aktivnosti ? Za maksimalnu motivaciju usredotočite se na ono što vam je najvažnije; osjećate li se bolje nego prije ? Izgledate li bolje nego prije ? Je li vam odjeća manje tijesna? Možete li uočiti razlike? Primjećuju li drugi vaše promjene na bolje?

Prijavite se na takmičenje

Prijavite se na hodanje ili takmičenje u dobrotvorne svrhe za koje je potrebno otputovati i rezervisati smještaj. Prijavite se i rezervišite karte i smještaj čim se prijavite za taj događaj, čak i ako je tek za šest mjeseci. Sama pomisao na to koliko će vas koštati  ako se predomislite i odustanete može biti veća motivacija da ustrajete nego što bi to mogao postići bilo koji lični trener.

 

Preuzeto sa - zdravljeisreca.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.