Imunoplex
Tinkture
Ciscenje Organizma - OKP Paket
Moja Biblioteka
Porodicni Kutak
Biljna Ishrana
Postanak
Imamo 49 gostiju na mreži
Hleb naš nasušni
Hleb naš nasušni

Još od drevnih vremena, ljudi su svoju potrebu za hranljivim materijama zadovoljavali korišćenjem različitih vrsta žitarica. Zavisili su od žitarica, naročito pšenice, više nego od bilo koje druge hrane. Najčešće su žitarice mlevene u vodenici. Pošto je takvo brašno zadržavalo sve sastojke zrna, od njega je pripreman veoma hranljiv integralni hleb.

Međutim, ni drevnim civilizacijama belo brašno nije bilo nepoznanica. Još su stari Egipćani, Rimljani i Grci u svojoj ishrani koristili proizvode od belog brašna, što je naravno bila privilegija isključivo bogatih slojeva. Sve do 19. veka, najveći deo proizvedenog brašna zadržavao je komponente celog zrna. Ipak, ni tada ga ljudi nisu naročito cenili. Čak ni tadašnji naučnici, lekari Hipokrat i Galen, nisu spoznali njegov značaj, smatrajući da je belo brašno vrednije i pogodnije za ishranu. Tek u drugoj polovini devetnaestog veka, švajcarski lekar Maks Birčer Bener otkrio je da su prirodna vlakna, u celom zrnu žitarica, odgovorna za dobro funkcionisanje creva. Industrijska proizvodnja belog brašna započinje 1870, kada je mlinski kamen zamenjen čeličnim.Nova tehnologija olakšava proces dobijanja belog brašna, odvajanja mekinje i klice; čini ga dostupnim i siromašnim slojevima. Ubrzo beli hleb postaje svakodnevna hrana.

Kako danas stvari stoje?

 

Nauka nam otkriva da nekadašnji simbol visokog društvenog statusa zapravo predstavlja simbol loših prehrambenih navika. A kakve su prehrambene navike stanovnika Srbije lako se može utvrditi. Dovoljno je samo svratiti u nekoliko pekara ili marketa. Pronalaženje kvalitetnog integralnog, hleba od celog zrna, često predstavlja pravi podvig! Peciva u prodaji najčešće su od belog brašna, a i ono što se prodaje kao crni hleb, najčešće se sastoji od rafinisanog, belog brašna sa dodatkom aditiva, veštačkih boja, mekinja, ređe integralnog brašna. Boje koje se dodaju brašnu imitiraju crno integralno brašno. Iako boje same po sebi nisu štetne (ako je to preprženi ječam), takav hleb po svojoj hranljivosti ne može konkurisati integralnom hlebu.

Čega nas lišavaju beli hleb i proizvodi od belog brašna?

 Mada je belo brašno prihvatljivije za pekarsku industriju jer je lakše za čuvanje i obradu, ono za ishranu nije najpogodnije jer nas lišava važnih sastojaka:

Kompleksa B vitamina - Rafinisanje brašna lišava nas brojnih lekovitih svojstava ovih vitamina, neophodnih za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i proizvodnju telesne energije.

Vitamina E - Konzumiranjem belog hleba lišavamo se moćnog antioksidansa, imunostimulatora, čuvara srca i krvnih sudova.

Dijetnih vlakana - Ona sprečavaju pojavu opstipacije, hemoroida. Smanjuju rizik od pojave raka debelog creva. U procesu rafinisanja gubi se do 95 % vlakana.

Minerala - Gvožđa, neophodnog za sintezu crvenih krvnih ćelija i normalno odvijanje mentalnih procesa.

Cinka, snažnog stimulatora odbrambenog sistema i supstance koja omogućava normalan rad prostate.

Kalcijuma, neophodnog za izgradnju kostiju i pravilan rad srčanog mišića.

Belančevina - Aminokiselina triptofana i fenil-alanina i njihovih blagotvornih dejstava.

Mononezasićenih masnih kiselina - Što dovodi do povećanja LDL (štetnog) holesterola i ateroskleroze.

 Koristite hleb od celog zrna jer samo celina može dati najbolje. Pšenica sadrži puno štetnog kadmijuma, a mekinje su bogate cinkom. Preradom u belo brašno uklanja se korisni cink, a ostaje štetni kadmijum. Nutricionisti preporučuju da se beli hleb zameni hlebom od celog zrna žitarica. Hleb je hrana koja se svakodnevno jede i stoga ima ogroman uticaj na zdravlje. Ako želite da preventivno delujete, sprečite pojavu ili dalji razvoj tzv. bolesti civilizacije: aterosklerozu, dijabetes, karijes, opstipaciju, rak debelog creva, potrudite se da integralni hleb postane hleb vaš svakodnevni.

                                                                                                                                Emeli Dožić

 

 

 

.

 

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.