Imunoplex
Tinkture
Imamo 35 gostiju i 1 član na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje FITOHEMIKALIJE, lekovi iz Božije bašte
FITOHEMIKALIJE, lekovi iz Božije bašte
FITOHEMIKALIJE, lekovi iz Božije bašte

Poslednjih godina naučnici ukazuju na neophodnost konzumiranja voća i povrća jer upravo ono sadrži fitohemikalije i antioksidanse za koje se dokazalo da smanjuju rizik od nastanka raka. Mnoga naučna istraživanja, sprovedena u poslednjih 25 godina, potvrđuju kako osobe koje jedu biljnu hranu ređe obolevaju od raka nego osobe koje retko koriste ove namirnice.

Naučnici tvrde da fitohemikalije deluju poput blokatora na karcinogene, sprečavaju njihovo delovanje na ćelije. Fitohemikalije deluju tako što se bore protiv malignih promena ćelija, što je posledica delovanja slobodnih radikala ili karcinogena. One mogu usporiti rast tumora smanjivanjem sposobnosti reprodukcije obolelih ćelija, a takođe i blokirati određene enzime koji su neophodni za rast ćelija raka.

O čemu se zapravo radi?

Fitohemikalije, biološki aktivna jedinjenja prisutna u biljnom svetu (reč «fito» na grčom jeziku znači «biljka») imaju ogroman uticaj na čovekov telesni sistem. I ako nije reč o hranjivim sastojcima u pravom smislu te reči, utoliko što naš život ne zavisi od njih onako kao od vitamina i minerala, već o poluesencijalnim hranjivim sastojcima, naučnici sve više ističu njihov značaj u biohemiji organizma. Identifikovane su brojne fitohemikalije koje imaju regulativno dejstvo na imunološki i endokrini sistem.

U carstvu biljne hrane prepoznato je blagotvorno dejstvo mnogih fitohemikalija kao što su: antocijanidini, biljni steroli, bioflavonoidi, elaginska kiselina, fenoli, fitoestrogeni, genistin, hlorofil, indoli, kapsaicin, karotenoidi, kumarini, hlorogena kiselina, sulforafan, saponini, lignini i mnogi drugi. S obzirom da se fitohemikalije ne talože u organizmu, neophodno je redovno konzumirati hranu bogatu istim.

Bioflavonoidi imaju značajnu ulogu jer deluju kao potentni antioksidansi; vezuju se za teške metale i eliminišu ih iz organizma. Osim ovoga, oni pospešuju delovanje vitamina C, a imaju i antibiotsko i antikancerogeno dejstvo. U bioflavonoide spadaju rutin (sadrži ga heljda ) i hesperidin koji je naročito zastupljen u citrusnom voću.

Najbolji izvori bioflavonoida su citrusno voće, šipak, bobičasto voće, prokelj, krastavci, trešnje, dinje, kruške, grožđe i paradajz.

Fitoestrogeni imaju sposobnost da smanjuju višak estrogena u organizmu. Namernice bogate fitoestrogenima su soja(naročito sojin lecitin, sir, tofu) i druge mahunarke, citrusno voće, pšenica, celer, klice deteline i komorač. Visok nivo fitoestrogena u organizmu smanjuje rizik menopauze i drugih poremećaja koji su povezani sa hormonima.

Kumarini i hlorogena kiselina sprečavaju stvaranje kancerogenih nitrosamita. Prisutni su u mnogim vrstama voća i povrća, najbogatiji izvori su paradajz, šargarepa, zelena paprika, jagoda i ananas.

Indoli se nalaze u velikim količinama u povrću iz porodice krstašica (kupus, kelj, prokelj, keleraba, karfiol) Oni sprečavaju delovanje kancerogena tako što pojačavaju rad enzima debelog creva koji ih deaktiviraju. Istraživanja pokazuju da konzumiranje samo jedne porcije kupusa sedmično, smanjuje rizik od nastanka kancera debelog creva čak i do 60 %.

                                                                                                                              Emeli Dožić

 

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.