Imunoplex
Tinkture
Imamo 20 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje BRŠLJAN - Univerzalni lek
BRŠLJAN - Univerzalni lek
BRŠLJAN - Univerzalni lek
Bršljan(Hedera helix), trajnozelena biljka penjačica, rasprostranjena širom Evrope i jugozapadne Azije. Penje se pomoću korjenčića smještenih na stabljici, najčešće po deblima i do 25 m u vis.
Pepeljastoplavi okruglasti plodovi dozrijevaju zimi. Oprez, plod bršljana otrovan je! Osim što se penje, često puže i po tlu, ali tu nikada ne cvjeta. Ljekoviti su listovi i vršni dijelovi stabljike s cvjetovima. Glavni sastojak je glikozid hederin, a sadrži i druge saponine, organske kiseline i mineralne tvari. Ljekovitost bršljana bila je poznata još Druidima. Bršljan se upotrebljavao kao sredstvo za zacjeljivanje rana, kod opeklina, protiv čireva i sunčanih pjega. Danas se korist u obliku kontrolisanih ljekovitih preparata kod upala u disajnim putevima, za liječenje simptoma hroničnih upala bronha. Zahvaljujući saponinima pokreće izmjenu supstanci. Djeluje ubrzavajuće na proces izlučivanja štetnih tvari. Primjenjen lokalno na kožu djeluje na razgradnju potkožnih masnih ćelija – adipocita. Ekstrakt svježih listova bršljana primjenjen na kožu djeluje obrambeno i zaštitno. Djeluje umirujuće na kožu i sluznicu. Utiče na proizvodnju hijaluronske kiseline u koži i vidljivo jača njenu čvrstoću. Djeluje ubrzavajuće na procese izlučivanja štetnih tvari.

Primena. Koristi se za lečenje bronhitisa, kašlja, crevnog i želudačnog katara, astme, slezine, polipa u nosu, reumatskih bolesti, tegoba sa žučnom kesicom. Deluje na srce i krvne sudove, leči belo pranje, reguliše neredovnu menstruaciju. Spolja se koristi za čišćenje kože, protiv vašaka, svraba, kurjih očiju. Čisti telo od trovanja pesticidima i radioaktivnog zračenja.

 

Preuzeto sa -zdravljeisreca.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.