Imunoplex
Tinkture
Stado
Soja Food
Biljna Ishrana
Pitajte Lektora
Moj Heroj
Imamo 28 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Zivot i zdravlje Bolesti izazvane virusima i odbrambeni mehanizmi ćelija
Bolesti izazvane virusima i odbrambeni mehanizmi ćelija
Bolesti izazvane virusima i odbrambeni mehanizmi ćelija Virusi su neprestano prisutni u našoj svakodnevici kao stalna pretnja našem zdravlju.
Mnoga oboljenja izazvana su upravo virusima – kijavica, bradavice, grip, besnilo, varičela, rubeola, mononukleoza, žuta groznica, zauške, velike boginje, dečija paraliza i dr..

Međutim, ćelije ljudskog organizma osoposobljene su za borbu protiv napasnika.Naime, inficirane ćelije mogu da ispolje takozvanu interferenciju (ometanje) virusa. Kada virus uđe u ćeliju, aktivira se sinteza interferona. Iz inficirane ćelije izlučuje se stvoreni interferon, koji ima zadatak da zaštiti zdrave susedne ćelije od infekcije virusom tako što ometa sintezu različitih virusnih proteina. Dakle, ako virus napadne ćeliju koja je upozorena interferonom, ona već ima spremnu odbranu. Većina ćelija ima gen za sintezu interferona, koji je u normalnim uslovima neaktivan. Interferon nije specifičan za određeni virus, ali štiti samo onu vrstu ćelija koja ga je proizvela.
Otkriće interferona 1959. godine omogućilo je nov način lečenja virusnih infekcija.
Interferoni imaju antibakterijska, antivirusna i antionkogena (antitumorska) svojstva. Interferone proizvode ćelije (leukociti, makrofagi, lim fociti, epitelne ćelije, fibroplasti) kao direktan odgovor na virusnu infekciju. Postoji više vrsta interferona (alfa, beta, gama...). Postoji i kao (veoma skup) farmaceutski proizvod. Interferoni dobijeni od humanih limfocita koriste se za stimulaciju imunog sistema bolesnika koji boluju od malignih bolesti.

                                       

                                                                              Mirjana Košanin (dijetetičar-nutricionista)

   


 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.