Imunoplex
Tinkture
Biljna Ishrana
Moj Heroj
Porodicni Kutak
Pitajte Lektora
Ciscenje Organizma - OKP Paket
Imamo 14 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Nauka i Biblija Čudesno stvoren - Paun
Čudesno stvoren - Paun
Čudesno stvoren - Paun

Jedna od najlepših ptica jeste paun, koji se ističe perjem jarkih boja. Ovaj šareni lepotan poreklom je iz Azije i pripada porodici fazana. Poznati su indijski (plavi), zeleni i afrički paun.

Ova ptica živi u šumi, a gnezdi se na zemlji. Indijski i zeleni paun hrane se na tlu, a spavaju na drvetu. Mogu da lete, ali to retko čine, a najčešće rašire krila samo da bi stigli do grane na kojoj provode noć. Paun je svaštojed. Hrani se biljkama, laticama cveća i semenkama, ali najviše voli da jede insekte, zglavkare i sitne gmizavce. Biljna vlakna pomažu mu da svari tvrde delove svog mesnog obroka. Divlji paunovi uživaju jedući zmije otrovnice pošto ih usmrte udarcima svojih nogu i krila.

Svojim raskošnim repom zadivljuju nas mužjaci. Ženke pauna imaju zeleno, braon i sivo perje, a kada se uporede s muškim primercima, sasvim su neugledne. Rep šire samo kada štite piliće ili kada pokušavaju da se pokažu pred drugom ženkom. Njihov jedini ukras je kresta na glavi. Perje mužjaka je plavozeleno ili zeleno, a svako repno pero ukrašeno je šarom u obliku oka. Mnoštvo boja koje vidimo dok posmatramo paunov rep posledica su odbijanja svetlosti od vlaknaste strukture njegovog perja. Zavisno od ugla iz kojeg ga gledamo, i boje se menjaju. Paun širi rep kada lovi, i to da bi zaslepeo plen, ali i prilikom udvaranja. Što je rep veći i lepši, udvarač ima veće šanse za uspeh. Paun se smatra odraslim kada napuni godinu dana. Međutim, repno perje dostiže najveću dužinu tek za treći rođendan.

Paun je danas čest žitelj naseljenih mesta, gde ulepšava dvorišta i parkove. Najpopularniji su beli paun i indijski plavi. Samo zelenom paunu, koji živi u divljini, preti izumiranje zbog uništavanja njegove životne sredine i nekontrolisanog lova.

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.