Imunoplex
Tinkture
Imamo 21 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Nauka i Biblija Čudesno kokošije jaje
Čudesno kokošije jaje
Čudesno kokošije jaje
Danas mnogi ljudi više ne vjeruju u Boga. Mnogi učitelj i znanstvenici tvrde da je naša zemlja sa svim onim što na njoj živi nastala sama od sebe. To međutim nije tako. Nama izgleda kao da živa bića sama od sebe rastu. No, svako od njih ipak dolazi iz sjemena jednog svojeg pretka.
A ako pomnije promotrimo izgled i ponašanje, upoznat ćemo svašta što je samo jedan Izumitelj mogao iznaći. Ovo možemo objasniti već na primjeru najobičnijeg kokošjeg jajeta! Ako se upoznamo s njegovom unutrašnjom strukturom, obzirom na njegovu pravu svrhu koju ima ispuniti u prirodi, možemo u njemu vidjeti pravo malo čudo Božje prirode. Međutim, tko je izumitelj ove male čudesne naprave?


-Kokoš? Ona doduše poslije svakog odlaganja jaja znade vrlo značajno zakokodakati, no svi smo ipak uvjereni da ona ni o njegovom nastanku u svojem trbuhu nije imala čak nikakva pojma. Pa, kome onda jaje može konačno zahvaliti za svoj nastanak? Pijetlu? Slučaju? Ili nekom nezamislivo dugom razvojnom procesu? –Ne! Kokošje jaje je kao i sva ostala ptičja jaja jedan izvanredno svrhovit proizvod našeg svemogućeg Stvoritelja. U to se možemo i sami uvjeriti kad pobliže upoznamo njegovu vanjsku i unutarnju strukturu. Ponajprije susrećemo bijelu i tvrdu vanjsku ljusku. Ona se uglavnom sastoji od vapna a ima zadaću da očuva na okupu dragocjeni sadržaj i štiti ga. A da taj sadržaj ne bi odmah čim krhka ljuska malo napukne iscurio, iznutra je sve skupa još jednom obavijeno tankom bijelom savitljivom kožicom.


Poznato je da se kokošje jaje sastoji još od: prozirnog želatinastog bjelanjka i kuglastog žutog žumanjka. No, najvažnija je ipak ona neprimjetna mala mrljica gore na samom žumanjku. To je u stvari zametak budućeg pileta koje ima nastati, pa se zbog toga i naziva: režanj zametka. Lako se nazire na slici. Kad razbijemo jaje tada u njegovoj nutrini vidimo nešto što izgleda kao zgusnuta mutna bjelančevina, a to su tzv. 'pupčane vrpce' žumanjka, čiji se položaj na skici može točno prepoznati. One imaju zadatak neprestano držati žumanjak u središtu bjelanjka, kako bi bio vrlo okretljiv. Pri tome je težište žumanjka tako uravnoteženo da se režanj pilećeg zametka uvijek okreće na gore. A to je jako važno jer da bi zametak za vrijeme leženja od vremena do vremena došao u dodir sa svježim bjelanjkom, kokoš instiktivno prevrće jaja ispod sebe. I tako zametak uvijek ostaje u istom položaju, tj.što je moguće bliže toploj, nasađenoj kvočki. Međutim, ako skicu još bolje promotrimo, primijetit ćemo još nešto: naime, unutrašnja elastična opna s tupe strane jajeta ne naliježe sasvim uz njegovu vanjsku ljusku. Ljuska i opna na tome mjestu oblikuju jedan mali međuprostor ispunjen zrakom. To je zračna komora koja sadrži prvu porciju zraka za disanje, prije nego se pile izleže. A kako onda, već gotovo pile izlazi iz ove tvrde ljuske?

 

Pronicljivi Stvoritelj mu je u tu svrhu u koljevku stavio čak i 'otvarač za konzerve'. Dao je da svakom piletu na vrhu kljuna izraste mala, zubasta i poput stakla tvrda kvržica. Ona se još zove i jajčani zub. On ima jednu jedincatu ulogu a to je da pile njime može iznutra načeti i zarezati ljusku jajeta. Zbog toga ovaj zubić ubrzo nakon izlegnuća sam od sebe otpada. Od izvanredne važnosti je i sam vanjski izgled ptičjeg jajeta koje u kom slučaju nije moglo nastati pukim slučajem. Ljuska jajeta mora biti ne samo stabilna, nego prikladna da je pile s lakoćom može s unutrašnje strane razbiti. Kugla bi bila najstabilniji geometrijski oblik. Prema kugli se moglo jedino težiti. Ali zbog čega? –Zbog čega su ptičja jaja dugoljastog oblika?

To će otkriti već sam pogled na skicu. Žumanjak, a s njime i režanj zametka može se samo onda održati u stanju ravnoteže, ako se prilikom vrtnje jaje neprestano okreće oko svoje osi, tj.okomito naspram transverzale žumanjkove 'pupčane vrpce'.

Međutim, ptičja jaja nemaju samo duguljast izgled, nego su najčešće s jedne strane nešto vretenastija nego li s druge. Nema li i to nekakvo značenje? Nevjerojatno ali ni to nije bez jednog osobitog značenja! Ravnomjerno izduljeno jaje bi se prilikom vrtnje sasvim propisno okretalo oko žumanjkovih vrpci. No, na ravnoj podlozi ono bi se pravocrtno otkotrljalo naprijed. Time bi ptica koja sjedi na gnijezdu mogla doći u nepriliku i nemogućnost da svoja jaja zadrži u gnijezdu. U ovome joj jednostrana zašiljenost jajeta izlazi u susret. Kako? –Jaje se samo na ovaj način može vrtjeti u krugu! Ovo možemo i sami isprobati, ako pokušamo bilo koje jaje pravocrtno zakotrljati.

Zaista sva su jaja prava mala čuda! Zar je razumno tvrditi da je nešto ovako divno i svrsishodno moglo nastati samo od sebe?! Iz ovih nekoliko općih informacija o jajetu možemo svakoga tko vjeruje u nasumičnu slučajnost upozoriti na svu navedenu višestruko promišljenu svrsishodnost u građi jajeta te upitati: da li je slučajnost koju je koristila evolucija doista tako domišljata i svrsishodna?

 

Preuzeto sa - udrugapostanak.ucoz.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.