Imunoplex
Tinkture
Imamo 24 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Nauka i Biblija Neprolazno pitanje
Neprolazno pitanje
Neprolazno pitanje "Jedno je želeti da istina bude na našoj strani, a drugo je iskrena želja da se bude na strani istine".  Ričard Vejtli

Državni komitet za obrazovanje Oregonske zakonodavne skupštine zakazao je jedno javno saslušanje u glavnom gradu te države, Salemu. Velika sala bila je prepuna, a komitet je morao da otvori četiri druge sale da bi bilo mesta za sve zainteresovane posmatrače. Sporno je bilo pitanje učenja biblijskog koncepta Stvaranja u državnim školama u Oregonu. Javnost je bila podeljena oko koncepta Stvaranja i evolucije, i zakonodavstvo je razmatralo novi zakon koji bi zahtevao uravnotežen tretman oba gledišta.

Kad sam se obratio komitetu, istakao sam da neslaganja između ovih gledišta nisu oko činjenica, već oko tumačenja činjenica. I evolucionisti i zastupnici biblijskog koncepta Stvaranja prihvataju naučne činjenice, ali ih drugačije razumeju. Na primer, evolucionisti smatraju da su sličnosti u ćelijskoj strukturi, biohemiji i anatomiji, nađene kod različitih tipova životinja i biljaka, rezultat zajedničkog evolutivnog porekla, dok zastupnici koncepta Stvaranja posmatraju iste činjenice kao otiske stvaranja jednog istog dizajnera, Boga.

Posle nekoliko sati diskusije, predsednik je izneo svoj zaključak. Istakao je da zapravo i nema spornih pitanja, jer je koncept Stvaranja izgubio u nadmetanju sa naukom pre više od 100 godina. Po njegovom mišljenju taj konflikt je odavno rešen. Njegova izjava je učinila da se neki od nas zapitamo zašto je uopšte sazvan javni skup. Kao ključni govornik koji zastupa koncept Stvaranja, bio sam iznenađen time koliko sam bio neuspešan! Taj sastanak me je podsetio da vrlo emotivno doživljavamo osnovno filozofsko pitanje našeg porekla. Ne - iskazano pre 100 godina i danas je na snazi. Otvoreni konflikt između savremenih naučnih tumačenja i Biblije besni već dva veka. To je jedna od najvećih intelektualnih borbi svih vremena. Oruđa u toj borbi su pero i jezik, a bojno polje je ljudski um. Ovo pitanje utiče na naš pogled na svet, na naš razlog za postojanje i na našu nadu u budućnost. To nije pitanje koje se može ignorisati.

                                                                                                                               Arijel Rot

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.