Imunoplex
Tinkture
Imamo 24 gostiju i 1 član na mreži
Home Clanci Clanci - Nauka i Biblija Koreni naše civilizacije - Jevrejski pogled na svet
Koreni naše civilizacije - Jevrejski pogled na svet
Koreni naše civilizacije - Jevrejski pogled na svet

Nasuprot Grcima, Jevreji nisu pokušavali da otkriju Boga putem Ijudskog načina razmišljanja. Oni su prihvatili Njegovo postojanje i bili spremni da Mu služe, jer su osećali da On to zaslužuje.

Osnovne tačke jevrejskog pogleda na svet su sledeće:

Monoteizam. Nasuprot grčkom politeizmu, verovanju u mnoštvo bogova, Jevreji su verovali u jednog Boga, Stvoritelja celog svemira i čoveka. On kontroliše Ijudsku istoriju i ništa Ga ne može iznenaditi.

Mesijanska nada. Jevreji su ovome svetu podarili nadu o Mesiji koji će se pojaviti i uspostaviti pravdu na celom svetu. Istina, Rimljani su gajili istu nadu i pesnik Vergilije piše da će se pojaviti idealni rimski vladar-sin koji treba da se rodi caru Avgustu. Ali suprotno nacionalističkim nadama Rimljana, jevrejski Mesija treba da pripadne celom svetu. Mir koji će On uspostaviti suprotan je vrednosti Pax Romana, jer se nije zasnivao na sili.

Etički sistem. U moralnom delu jevrejskog zakona, judaizam je ponudio svetu najčistiji etički sistem koji je postojao. Moralni standard opisan u Deset zapovesti bio je u oštrom kontrastu sa vladajućim sistemima onoga vremena. Za Jevreje, greh nije bio akt spoljašnjeg prekršaja Zakona, kao kod Grka i Rimljana, greh je bio prekršaj koji je postojao u nečistom srcu. Spasenje dolazi od Boga, a ne preko racionalističkih sistema ili rituala misterioznih religija.

Filozofija istorije. Nasuprot cikličnom konceptu istorije grčkih filozofa, Jevreji su insistirali da istorija ima značenje. Suprostavili su se svakom pogledu koji je gledao na istoriju kao na besmislenu seriju ciklusa ili linearne evolucije. Jevreji su zastupali linearni ili kataklizmički pogled na svet u kome Svemogući Bog, koji je stvorio istoriju, uprkos čovekovom padu, osniva zlatno doba.

Shvatanje čoveka. Jevrejsko shvatanje čoveka bilo je mnogo uzvišenije nego verovanje okolnih naroda. Grci, Rimljani, Egipćani i ostali narodi videli su čoveka kao deo svemira, sastavljenog od istih sastojaka kao i svemir. Jevreji su videli čoveka kao krunu stvaranja. Učinio si ga malo manjim od anđela, pevao je pesnik David.

 

                                                                                                                               dr Jovan Ilijev

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.