Imunoplex
Tinkture
Ciscenje Organizma - OKP Paket
Biljna Ishrana
Znakovi Pored Puta
Porodicni Kutak
Stado
Imamo 21 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Nauka i Biblija Koreni naše civilizacije - Hrišćanski pogled na svet
Koreni naše civilizacije - Hrišćanski pogled na svet
Koreni naše civilizacije - Hrišćanski pogled na svet

Engleski pesnik Džon Milton napisao je dva umetnička dela Izgubljeni raj i Vračeni raj. Ovi naslovi mogu lepo da sumiraju judaistički i hrišćanski pogled na svet, njihov odnos i raziike.

 

Čovek je pomiren sa Bogom i lični odnos je uspostavljen.

Problem greha i kazne je rešio Hristos na krstu.

Stari zavet počinje istorijom grešnog i okrivijenog čoveka, izgnanog iz raja i udaljenog od drveta života (1. Mojsijeva 3,23-24), Novi zavet završava se isceljenjem naroda koji se vraćaju tom drvetu (Otkrivenje 22,1-2). Stari zavet počinje izricanjem prokletstva nad čovečanstvom (1. Mojsijeva 3,17), a Novi Zavet završava se uklanjanjem tog proklestva (Otkrivenje 22,3-5).

Najznačajnija poruka hrišćanstva glasi da naš svet, iako u pobuni protiv Boga, ipak nije odbačen. Srž hrišćanskog pogleda na svet jeste da je Bogu tako omileo svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao da nijedan koji ga veruje ne pogine nego da ima život večni. (Jovan 3,16) Svojom smrću i vaskrsenjem, isus je učinio za čoveka ono što niko drugi pre ni posle Njega nije mogao učiniti. Oslobodio ga je krivice i kazne za greh i omogućio mu novi početak.

Dolaskom Isusa Hrista osvanulo je novo doba za čoveka, ali u isto vreme Jevreji su izgubili status privilegovane nacije. Isusova smrt uklonila je sve barijere među Ijudima. Srž Jevanđelja ogleda se u stvarnosti carstva koje je Isus došao da uspostavi: Više nema ni Jevrejina ni Crka, ni roba ni slobodnjaka. Rasne, klasne i nacionalne podele nestaju, svi su jednaki u Božjim očima. Doprinos hrišćanstva. Kakav bi svet danas bio da  se Isus nikada nije rodio? U čemu je hriščanstvo bilo drugačije od ostalih religija? Poznati istoričar Vil Diran (Will Durant) sumira doprinos hrišćanstva u prva tri veka na sledeći način:

"Sve u svemu, čovečanstvu nikada nije data privlačnija religija. Ona je bez ograničenja ponuđena svim pojedincima, slaležima i narodima; nije bila ograničena na jedan narod, kao judaizam, niti na slobodnjake jedne države, kao zvanične religije Grčke i Rima. Učinivši sve Ijude baštinicima Hristove pobede nad smrču, hrišćanstvo je objavilo prirodnu jednakost Ijudi, a sve razlike ovozemaljskog položaja učinila prolaznim, svakidašnjim. Bednima, bogaljima, ucveljenima, obeshrabrenima i poniženima, ona je donela novu vrlinu saosećanja i oplemenjujućeg dostojanstva; dala im je nadahnjujući lik i etiku Hrista; osvetlila im je život nadom u dolazak nebeskog kraljevstva, i u beskrajnu sreću posle smrti... U moralni vakuum umirućeg paganstva, u hladnoću stoicizma i iskvarenosti epikurejstva, u svetu bolesnom od brutalnosti, svireposti, ugnjetavanja i seksualnog haosa, u pacifikovanu imperiju u kojoj izgleda nisu bili potrebni muževne vrline ili bogovi rata, ona je unela nov moral bratstva, dobrote, uljudnosti i mira".

 

                                                                                                                      dr Jovan Ilijev

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.