Imunoplex
Tinkture
Biljna Ishrana
Porodicni Kutak
Znakovi Pored Puta
Soja Food
Jeknic.rs
Imamo 18 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Nauka i Biblija Kako dokazati da Bog postoji?
Kako dokazati da Bog postoji?
Kako dokazati da Bog postoji?

 

Ateisti često ističu da pošto hrišćani tvrde da Bog postoji, na njima je teret da dokažu da On zaista i postoji. Jedan od vodećih ateista je svakako Antoni FIu (Anthony Flevv)***, koji je kazao da osim ako se ne daju jaki razlozi za Božje postojanje, ateizam kao pogled na svet ostaje tačan. Jedan drugi atesita, Majkl Skriven (Michael Scriven) stavlja u istu ravan nedostatak dokaza za Božje postojanje i nedostatak dokaza za postojanje Deda Mraza. Međutim, ako bolje razmislimo, videćemo da je i na ateistima, takođe, teret da dokažu da je njihova tvrdnja tačna.

Razmotrimo nekoliko činilaca:

Prvo, čak i ako hrišćani ne bi bili u stanju da sakupe dovoljno razloga za Božje postojanje, ateistički pogled na svet još uvek ne bi mogao da bude prihvaćen kao tačan. Poznati ateista Kai Nilson (Kai Nielson) shvata ovo i kaže:

Pokazati da je argument pogrešan i netačan nije isto što i pokazati da su zaključci argumenata pogrešni... Svi dokazi za Božje postojanje mogu pasti, ali još uvek može biti slučaj da Bog postoji.

Drugo, tvrditi da ateizam ostaje tačan u odsutnosti dokaza koji će podržati hrišćanski stav znači "montirati" pravila filozofske debate u korist ateista, koji takođe iznose tvrdnju da je njihov pogled na svet ispravan. Hrišćanski filozof, Alvin Plantiga (Alvin Plantiga) ispravno tvrdi da ateista ne tretira izjave Bog postoji i Bog ne postoji na isti način. Ateisti pretpostavljaju da ako neko nema dokaza za Božje postojanje, onda je on primoran da veruje da Bog ne postoji, bez obzira da li ima ili nema dokaza protiv Božjeg postojanja. Ono što ateisti često zanemaruju jeste da je i ateizam tvrdnja da zna nešto (Bog ne postoji) kao i teizam (Bog postoji). To znači da i ateističko poricanje Božjeg postojanja treba neophodno podupreti dokazima kao i teističku tvrdnju; ateista mora dati verodostojne razloge za odbacivanje Božjeg postojanja.

Treće, u odsustvu dokaza za Božje postojanje, agnosticizam, a ne ateizam je logična opcija. Čak i ako bi argumenti za Božje postojanje bili neubedljivi, ateistički stav ne bi trebalo smatrati tačnim, jer nije neutralan; čisti agnosticizam jeste. Ateizam se može smatrati istinitim jedino ako bi postojalo dovoljno dokaza protiv Božjeg postojanja.

Četvrto, staviti verovanje u Deda Mraza i verovanje u Boga u istu ravan je apsolutno pogrešno. Suština nije u tome što nemamo dovoljno dokaza za mitske likove, već da li imamo dovoljno razloga da kažemo da oni ne postoje. Između odsustva dokaza i dokaza o odsutnosti nečega, ne može postojati znak jednakosti, što neki ateisti nikako ne uviđaju.

Čujmo našeg poznatog sociologa religije, Đuru Šušnjića:

Ateizam je istorijska i praktična reakcija na zvaničnu teističku veru, u obliku njenog odbacivanja, borbe, poricanja, sumnje i ravnodušnosti. Teorijski ateizam može biti samo pobijanje teoloških dokaza da boga ima, ali ne i sam dokaz da boga nema: nepostojanje dokaza nije dokaz nepostojanja! Praktični ateizam je čista pobuna protiv boga, bez ikakvih teorijskih razloga. I teorijski i praktični ateizam u stvari je anti-teizam. Ateizam kao odbacivanje, borba, poricanje, sumnja i ravnodušnost prema zvaničnom teističkom sistemu može postojati samo dok je teističke vere, dok ima šta da poriče itd. i, ukoliko zavisi od nje, i sam je religija. Jedan jeretik ima smisla samo dok ima crkve, izvan nje i bez nje, on nema razloga za postojanje. Bloh dobro primećuje: samo ateista može biti dobar hriščanin, samo hrišćanin može biti dobar ateista!

                                                  Tekst preuzet iz knjige Ateizam ili hrišćanstvo, dr Jovan Ilijev

 

 

***Priznajem: postoji Bog / Članci Nauka i Biblija /


 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.