Imunoplex
Tinkture
Imamo 18 gostiju na mreži
Zašto se kaže. . .?
Zašto se kaže. . .?

Izraz “DRAKONSKA KAZNA ” veoma je star.

Vezuje se za ime atinskog zakonodavca Drakona.Veruje se da je on 621. god. p.n.e. kodifikovao niz zakona koji su se odlikovali izuzetnom strogošću. Govorilo se da su

“krvlju pisani”, jer su gotovo za svaki prestup predviđali smrtnu kaznu.

~~~VANDALSKI POSTUPAK –

Ko su ti ,po zlu čuveni Vandali? Pod tim imenom krije se jedno staro germansko pleme,koje je, još pre naše ere,živelo na severu Evrope.U vreme velikih seoba krenuli su Vandali na jug,do samih granica velike Rimske imperije. Opustošili su celu Galiju.Njihov najsnažniji pohod bio je onaj na Rim.Tom prilikom ,pljačkajući i rušeći sve pred sobom, uništili su ,mnoge vredne i neponovljive istorijske spomenike, kojima je “večni grad” obilovao.Nepuno stoleće posle tog divljačkog čina Vandali su nestali sa lica zemlje.Njihovu državu uništio je vizantijski car Justinijan 533. godine.

 

~~~~Izraz “NABITI ROGOVE” –

O ovome postoji više anegdota. Jedna govori o tome kako je francuski kralj imao običaj da muža neke dvorske dame ili kontese koja bi mu se posebno svidela, pošalje u lov,da bi u međuvremenu mogao osvojiti njegovu ženu.

Prevareni muž bio je obavezan da,kao dokaz izvršenja kraljevog naloga,donese jelenje rogove.Zato su ga oni na dvoru koji su znali o čemu se radi podrugljivo zvali “rogonja” i govorili iza leđa kako mu je žena “nabila rogove”.

 

 

~~~Izraz “STAVITI GLAVU U TORBU” –

U srednjem veku,pa i ranije,bio je običaj da se neprijateljske glave odsecaju i donose vladarima ili njihovim zastupnicima,kao dokaz dobijene bitke ili dvoboja.

 

~~~Izraz “STAVITI RUKU U VATRU”-

U srednjem veku, u robovlasničkom društvu,postojao je tkz. “Božji sud”.To je bio veoma čest,ali krajnje iracionalan način utvrđivanje nečije krivice.Zasnivao se na uverenju da će neka viša sila,ili sam Bog,presuditi da li je neko kriv ili ne.Sam postupak sastojao se u tome da osumnjičena osoba iz vatre golim rukama vadi komad usijanog železa.Pa ako je kriv,verovalo se,opržiće se, a ako nije,ostaće nepovređen,ili će mu rane brzo zarasti. Prema tome je onda donošena i sudska presuda.

 

~~~Izraz “MEDVEĐA USLUGA”-

Ovaj izraz je nastao po jednoj basni Ivana Andrejeviča Krilova  (1768 – 1844). U basni se govori o jednom usamljenom čoveku koji je sreo medveda i sprijateljio se sa njim. Živeli su zajedno,združili se i postali nerazdvojni.Prolazilo je vreme,došlo je žarko leto i nastale su velike vrućine,pa je čovek umoran od dugog hoda poželeo da se malo odmori u hladu.Medved mu je predložio da legne,i rekao da će ga on čuvati.Na to čovek čvrsto zaspa. Međutim,jedna dosadna muha krene obletati oko čovekove glave i remetiti mu san.Medved  nikako nije uspevao da je otera štapom.Njega to razljuti pa uze jedan veliki  kamen i baš kad je muha sletela na čovekovo čelo,svom snagom udari po njemu. Tako,u želji da odbrani prijatelja,ubije i njega i muhu.

 

Preuzeto sa http://zoricazoricblog.wordpress.com

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.