Imunoplex
Tinkture
Imamo 8 gostiju na mreži
Roditeljski glas
Roditeljski glas

„Imaćemo puno dece… biće lepa kao Ti… a pametna kao Ti… biće talentovana za muziku kao Ti…  napravićemo im sobu najlepših boja…  hajde da biramo imena, najlepša…  Roditeljstvo obično ovako počinje: najlepšim željama, snovima, idealima. A već prvi dani sa našom Bebom donose i probleme, nepoznanice i posustajanja. I naše želje tumaraju tražeći najbolji način – kako? Kako biti dobar, uspešan roditelj? To se ne može naučiti samo iz knjiga.  I da li se uopšte može naučiti?

 

Često posegnemo za knjigom, razgovor sa stručnjakom, razmenom mišljenja sa prijateljem, nastavljanjem modela naših roditelja, primenom svega što je novo u literaturi. Ponekad odlučimo da se poslužimo kritikovanjem, primedbovanjem „pa mora se Detetu reći da nešto ne valja“!? Primena zabrana, kontrole, proveravanja takođe je prisutan način kad ne znamo – kako? I tako, snalazimo se, reklo bi se.

Ništa od ovog neće škoditi ako nije jedini i isključiv način, ali „škodi“ nam stalna strepnja i sopstvena nesigurnost jer imamo osećaj da smo uvek na samom početku – bez obzira na obrazovanje, diplomu, mogućnosti, želje.

Za Dete je najvažniji period detinjstva. To već odavno znamo. Čini se da smo to naučili.

Ljubav, brigu, nastojanja u skladu sa uzrasnim karakteristikama, potrebama i interesovanjima Deteta, usmerava uvek i naš unutrašnji roditeljski glas. On ne mora biti i najbolji način, ali je način koji vredi oslušnuti i koji pokreće na sledeći korak. Taj unutrašnji roditeljski glas je najbolje i najviše što se može u izražavanju roditeljskih umeća. On zna šta je najbolje za naše Dete. Rekla bih da je tako, ako dozvoljavate!?

                                                                                                Vaspitač u penziji Verica Trtica

 

                                                                                     Preuzeto sa sajta - porodicnikutak.com

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.