Imunoplex
Tinkture
Imamo 18 gostiju i 1 član na mreži
Home Clanci Clanci - Deca i porodica Ritam življenja u porodici
Ritam življenja u porodici
Ritam življenja u porodici Stalna briga roditelja za jačanje zdravlja deteta na najmlađem uzrastu, podsticanje njegovog fizickog i psihičkog razvoja, usvajanje odgovarajućih navika, zahteva pravilno postavljanje i primenjivanje ritma življenja deteta u porodici. To podrazumeva pravilno smenjivanje budnog i aktivnog stanja, kao i pravilan ritam odmora, odnosno sna.

Ritam življenja treba da je u skladu sa prirodnim potrebama deteta (potreba za snom, hranjenjem, pražnjenjem i aktivnošću).

Ritam življenja podrazumeva određenu dozu doslednosti, čime se obezbeđuju uslovi za pravilno formiranje elementarnih navika i razvoj osnovnih moralnih osobina. Neusklađenost, nedoslednost u zahtevima izazivaju negativne reakcije deteta, jer se ono mora stalno prilagođavati i menjati svoje ponašanje.

Ritam življenja podrazumeva, takođe, kontinuirano, povezano izvođenje kompleksa aktivnosti (npr, pranje, prepovijanje, hranjenje, igra), koje teku jedna za drugom.

Ritam življenja podrazumeva fleksibilan pristup, mogućnost menjanja, prilagođavanja usklađivanja, kada to situacija, uslovi i potrebe zahtevaju.

Ritam življenja u vrtiću treba  da je,  takođe usklađen sa potrebama dece.

Vrtić i porodica, u uslovima u kojima funkcionišu, treba da su u stalnom dosluhu na iznalaženju ritma primerenog potrebama dece.

Pravilno postavljanje i primenjivanje ritma življenja na ranom uzrastu način je izgrađivanja i formiranja odnosa prema svim aktivnostima deteta. I budućim.

Pravilno postavljanje i primenjivanje ritma življenja podstiče psihofizički razvoj deteta, a svako narušavanje remeti njegov pravilan razvoj.

 

Preuzeto sa sajta - porodicnikutak.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.