Imunoplex
Tinkture
Imamo 24 gostiju i 1 član na mreži
Home Clanci Clanci - Deca i porodica Obitelj kao isprika za nerad
Obitelj kao isprika za nerad
Obitelj kao isprika za nerad

Kad postanete roditelji ne trebate više raditi?!

Kako ovo napisati a da nekoga ne uvrijedite?!

Nikako! Napisati istinu pa onda fino neka se uvrijedi onaj tko se u ovome prepozna.

Pričam s kolegama u školi. Kažu da previše radim. Čak štoviše, kažu da previše radim za školu! Oho, rekoh, to je nešto novo! Nisam znala da se u školi može previše raditi. Koliko je to previše? Formula je jednostavna:

svaki kvalitetan rad u školi = PREVIŠE!

svaki trud oko boljeg shvaćanja učenika = PREVIŠE!

svaki dodatni materijal koji osmislite ili ponudite kao pomoć slabijima = PREVIŠE!

svako ostajanje u školi više od samih nastavnih sati koji su vam u rasporedu = PREVIŠE!

Pa, naravno, treba pobjeći doma, skuhati ručak, pobrisati guzice, nalakirati nokte, pregledati sve serije, ispiti nekoliko kava i pri tome cviliti kako se teško živi i kako je država katastrofa, od djece očekivati da dolaze već sami genijalci jer što bismo mi trebali još nekoga nešto poučavati?! Koješta! Ako nisu sami naučili, niti neće!

Uletavam u zbornicu zatrpana udžbenicima, papirima, a za mnom ide kolona učenika koji svaki nose po nešto: jedan nosi CD-player, drugi dodatne materijale (magnete, flash cards itd. jer predajem engleski i naravno da nemam učionicu za engleski nego se seljakam iz učionice u učionicu) i nakon što učenici napuste zbornicu od kolegice englezice koja držeći noge na stolu i uobičajeno kukajući „kako joj se baš danas ništa ne radi“ počne rafal: „Dosta mi te je! Previše radiš! Šta ti je?! Šta se ti toliko trudiš?! Ideš mi na živce sa svim tim silnim papirima! Misliš da će ove seljačine ikada naučiti engleski za pet?!“ U šoku, buljeći u nju dvije minute, ostavši bez teksta (a meni se to rijetko kada događa), brzo odgovorih: „Naravno da neće svi znati za pet. Ali svi moraju naučiti barem toliko da ne ostanu gladni u stranoj zemlji. Osim toga, ako je tu netko seljačina, to si onda ti jer naravno da ne moraju znati jezik ako ga ne zna niti njihov učitelj koji radi na mjestu učitelja engleskog, a ni vidio fakulteta nije, no to ju nikako ne priječi da bude u stalnom radnom odnosu. Uostalom, ako ti ne radiš svoj posao, a ja ti ne prigovaram, pusti barem mene da radim svoj kako mislim da je najbolje i da dajem svoj maksimum!“ Divota!

No, zaključak zbornice glasi: ti se toliko trudiš jer nemaš obitelj. Da ti imaš obitelj i djecu, ne bi ti toliko radila.

A je li, dakle – trebam se što prije pošto-poto opremiti s barem jednim djetetom i onda imam potpuno legitimnu ispriku za nerad i za zapuštanje posla koji me hrani?! Jer, kažu, ionako nije bitno što ih naučiš. Život će ih naučiti. Doći će novi. Oni su samo brojevi.

Da tragedija bude veća – oni su ti koje taj posao hrani – mene ne, ali ga radim potpuno predano i maksimalno odgovorno. Zašto? Jer ja ne predajem da bi preživljavala – ja živim da bi predavala.

Znači, narode, rađajte djecu, ženite se, i onda imate izgovor da svoj posao ne morate odgovorno i savjesno, predano raditi. Tko je još vidio trgati se na poslu?! Treba se čuvati za kuću, za obitelj, za vlastitu djecu, za to se vrijedi boriti. Za ljude s kojima radiš, za te mlade ljude, našu budućnost, za to se ne vrijedi boriti. Preteško je, kažu.

Ma, je li, a kad plaća padne na račun, onda nije preteška, onda je premala?!

Dakle – žene učiteljice – udajte se i imate razlog da više ne morate davati sebe svojim učenicima. Ta, imate se kome davati! Štedite se za svoju! Kao da nisu čuli da oni koji daju – imaju sve više, a ostali su sve tanji.

Srce me boli kad vidim taj nivo svijesti u našim školama. Zaista je u pravu J.T: Gatto kada kaže: „Svi smo svjedoci niske razine energije koja vlada u našim školama.“ Niske radne energije i niske duhovne energije! Izmislili smo projekte koje guramo u nastavu kradući od ionako premalo nastavnih sati kako bismo ih uopće realizirali i kako bismo mogli pred prijateljima važno pričati kako i mi, učitelji, upravo radimo na jednom važnom „projektu“. Ako smo toliko htjeli projektirati, što nismo postali inženjeri?! U ovakvom školskom antiobrazovnom sustavu mjesta za takve egzibicije nema. Da smo drugačije uređeni – odlično! Ali naši programi uređeni su tako da zahtjevaju papagajarenje – najnižu razinu znanja – razinu prepoznavanja i razinu reprodukcije! Do operativnog znanja ni ne dođemo! Ima pravo Davor Pavuna kada kaže da nas vode socijalni šminkeri. Na to se i školstvo svodi...na šminkeraj. Ne morate uopće biti učitelj određenog predmeta. Ta tko još traži struku?! Dovoljno je da imate visoku stručnu spremu, taman bili i agronom, pa da predajete strani jezik u nekoj školi! Pa ako znamo raditi s krumpirima, možemo i s djecom! S krumpirima još možeš zeznuti – tretiraš krivim sredstvom i u krivo vrijeme i nastane velika šteta! A u školstvu nema štete! Za školu je svatko dobar. Idem onda i ja sa svojom učiteljskom diplomom prijaviti se na prvi natječaj u nekoj bolnici za nekog kirurga! Pa što onda ako nisam liječnica?! Nemam medicinski fakultet, ali imam visoku stručnu spremu i mogu i ja raditi kao kirurg! Ako baš treba položit ću i taj državni ispit nakon godinu dana stažiranja u kojoj ću valjda naučiti dovoljno da nekako izguram taj ispit i kad ga položim – tko mi što može?!

Poštovana djeco, poštovani mladi ljudi na kojima svijet ostaje, ja vam uopće ne zamjeram što svoje učitelje tako rijetko cijenite. Srce me boli samo zato što još vjerujem u onaj puno manji dio kvalitetnih, predanih, marljivih učitelja koji su, zahvaljujući takvom razmišljanju i djelovanju onih koji upravljaju školstvom, strpani u isto blato. Pravda ipak pobjeđuje – kvalitetu prepoznaju sami učenici – no, koga briga?! Njih ionako nitko ništa ne pita.

 

Živi, obrazovani i hrabri bili!

 

Bernarda Jug

 

 

P.S. Nastavit će se...

 

 

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.