Imunoplex
Tinkture
Biljna Ishrana
Postanak
Pitajte Lektora
Stado
Moja Biblioteka
Imamo 9 gostiju i 1 član na mreži
Masakr nevinih
Masakr nevinih

Abortus ili pobačaj (lat. abruptio graviditatis) je spontani ili izazvani prekid trudnoće odstranjenjem ili izbačajem embrija ili fetusa iz maternice prije sposobnosti ljudskog ploda za život. Nastaje zbog smrti fetusa ili rezultira njegovom smrću. Pobačaj može nastati spontano, zbog komplikacija tokom trudnoće ili se pobačaj može izazvati. Da bi zadovoljio definiciju pobačaja, mora se dogoditi prije 28. tjedna trudnoće, pod uvjetom da dužina ploda bude manja od 35 centimetara, a težina manja od 1000 grama. Postavljeni uvjeti nisu apsolutni, jer je u mnogim slučajevima, plod manji od 35 cm i lakši od 1000 g sposoban za život.

Pobačaj ima dugu povijest i bio je izazivan mnogim različitim metodama, uključujući biljne abortifikante, upotrebom oštrih predmeta, fizičkom traumom i drugim tradicionalnim metodama. Moderna medicina koristi lijekove i kirurške tehnike za izazivanje pobačaja. Legalnost, učestalost i kulturni pogledi prema pobačaju su različiti širom svijeta. U mnogim dijelovima svijeta vode se rasprave između protivnika i pobornika pobačaja o etičkim i pravnim aspektima. Približan broj namjernih pobačaja izvedenih u 2003. godini u svijetu iznosio je oko 42 milijuna, što je pad prema gotovo 46 milijuna pobačaja izvedenih 1995. godine.

 

Preuzeto sa - wikipedia.orgRazmišljanje žene koja je imala abortus:

"Oduvek su žene koristile abortus kao sredstvo za kontrolu radanja. Ukoliko ne budemo same
donosile odluku o tome da li želimo ili ne želimo radati decu, veoma teško cemo uspostaviti kontrolu nad svojim životima i ravnopravno ucestvovati u društvu. Pravo na legalan i siguran abortus nam pomaže da raspolažemo svojim životima.
Žene razlicite dobi, rase, religije, ekonomskog i bracnog statusa, seksualnih preferencija,
odlucuju se na abortus iz mnogo razloga. Žena može da zatrudni zbog upotrebe neodgovarajucih
kontraceptivnih sredstava ili zbog neobaveštenosti i neznanja. Pošto nijedan kontraceptivni metod nije  100% siguran, abortus je životni uslov u slucajevima kada kontraceptivno sredstvo zataji.
Razlog za abortus mogu biti i ozbiljni genetski poremecaji fetusa. Trudnoca može biti posledica
silovanja, incesta ili drugih vrsta seksualnog nasilja koja su cesta u društvu. Mlade žene su narocito osetljive na seksualne pritiske zbog nedovoljnog seksualnog obrazovanja.
Odluku o tome da li cete roditi ili abortirati je teško doneti. Trebalo bi takvu odluku doneti u
saglasnosti sa svojim shvatanjima o odgovornosti, moralu, da biste odabrali najbolje za sebe i ljude koji su vam važni u životu, sve u zavisnosti od vaših potreba, sredstava, obaveza i ocekivanja.
Smatramo da je nedopustivo ženu prisiljavati na trudnocu i radanje dece ako ona to ne želi.
Ženama koje muci uverenje da je abortus oduzimanja ljudskog života, donošenje odluke o
abortusu može olakšati savet da ceo problem posmatraju tako što ce izabrati rešenje koje uzrokuje najmanje patnji onima koji su ukljuceni.
Cinjenica da sam opravdano smela da izaberem abortus, veoma je promenila moj život od
tada. Odluke koje sam kasnije donosila, gde da živim, da se vratim u školu,  kojom vrstom posla da se bavim, bile bi drugacije da nije bilo iskustva sa abortusom.
Sigurna sam da ta opcija treba da bude dostupna i drugim ženama. Naravno, ne mislim samo na
abortus, vec i na brigu o deci, pristojna primanja, pomoc u kuci, prilike za obrazovanje, borbu protiv rasizma i mnogo više. Kroz svoje iskustvo sam shvatila šta sve za ženu predstavlja odluka o abortusu i njena realizacija. Abortus je izazvao mnoga složena osecanja. Uopšte nije bilo
jednostavno kao što sam ocekivala. Jasno sam shvatila da niko nema prava da se uplice u život žene i donošenje tako važne odluke.
Protivnici abortusa govore da nijedna žena nikada nije želela abortus, da je abortus uvek
traumaticno iskustvo ali žene su ponekad prinudene na abortus zbog ekonomskih ili licnih problema.
Kao mlada devojka imala sam iskustvo neželjene trudnoce i straha da necu na vreme uraditi ilegalni abortus, to je bio traumatican doživljaj. Sa ocajanjem sam odbijala i pomisao da postanem majka.
Ono što sam želela je da budem seksualno aktivna. Abortus je doneo veliko olakšanje, kraj moje
traume.
Cinilo mi se kao da sam kažnjena. Iako sam koristila kontracepciju, ostala sam u drugom
stanju. Više nisam verovala svojoj dijafragmi, svom ljubavniku, svom telu. Osecanje krivice zbog neželjene trudnoce pretvorilo se u bes kada sam shvatila da nijedan metod kontracepcije nije sto posto siguran! Preduzela sam sve mere opreza, a opet se završilo abortusom. U bolnici sam susrela mnogo žena sa istim iskustvom.
Nije bilo narocito teško odluciti se za abortus, ali nakon reakcija onih kojima sam rekla svoju
nameru, pocela sam da se pitam da li nešto nije u redu sa mnom zato što nisam bila izbezumljena."

                                                                                                                          NN

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.