Imunoplex
Tinkture
Moja Biblioteka
Soja Food
Zdravlje i Sreca
Porodicni Kutak
Stado
Imamo 8 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Deca i porodica Mama: između djece i karijere?
Mama: između djece i karijere?
Mama: između djece i karijere?

Tri od četiri nove majke u istraživanju rađenom u Velikoj Britaniji su izjavile sa bi ostale kući i podizale djecu, kada bi to sebi mogle priuštiti.

Tradicionalnu porodicu - sa ocem hraniteljem i majkom domaćicom – većina žena smatra idealnom, prema rezultatim istraživanja.

Zaključak ovog istraživanja je u suprotnosti  sa različitim akademskim i ostalim javnim pretpostavkama da je zaposlena majka zapravo pokretač porodice, te da su oba zaposlena roditelja ono što je za porodicu (uključujući i djecu) dobro.

Prema istraživanjima, šest od deset majki koje su se vratile na posao nakon porodiljeskog dopusta izjavile su da rade samo da bi otplatile kredit ili olakšale finansijsku situaciju. Samo jedna od sedam majki je rekla da želi razviti sopstvenu poslovnu karijeru.

Nalazi se temelje na anketi koju je proveo  uSwitch na uzorku od  1.008 majki. Rezultati ostalih istraživanja u proteklih nekoliko godina također su potrvrdili da bi veliki procenat zaposlenih majki radije ostale kod kuće i brinule se o djeci.

Autori studije kažu - "U vrijeme kada su žene suočavaju sa najvećom krizom zašpošljavanja, nove mame su prisiljene da se vrate na radno mjesto zbog finansijskih pritisaka. Visoka cijena života, često praćena kreditima i hipotekama, zahtijeva dva prihoda u mnogim domaćinstvima.“

Anketa je pokazala da bi 75 posto novih majki radije ostale kod kuće, ako to nije uslovljeno finansijskim pritiskom. Samo 12 posto majki ne žele se u potpunosti posvetiti djeci i kući i žele raditi puno radno vrijeme, dok je 13 posto njih bilo neodlučno po tom pitanju.

Od onih koje su se vratile na radno mjesto, 55 posto je reklo da su to učinile zbog finansijske situacije, a tri posto je izjavilo da su se morale vratiti na posao jer su u ozbiljnim dugovima.

Međutim, ima i onih koje imaju druge razloge povratka na posao. One su izjavile da im je pored porodice, djece i kuće potrebno još nešto u njihovim životima, te da žele izgraditi karijeru.

 

Tekst preuzet sa - roditeljstvo.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.