Imunoplex
Tinkture
Zdravlje i Sreca
Pitajte Lektora
Ciscenje Organizma - OKP Paket
Jeknic.rs
Znakovi Pored Puta
Imamo 21 gostiju na mreži
Igre prstima
Igre prstima

Igre prstima imaju veliki značaj za razvoj govora. Zato je važno znati kada i kako se odgovarajuće igre prstima mogu primenjivati. Već na uzrastu od šest do sedam meseci korisno  je igrati se prstima i obavljati masažu šake. Prste masirati lakim pritiskom od vrha prema korenu, a zatim ih lagano pokretati. Uzimamo svaki prst deteta, savijamo ga i ispravljamo izgovarajući  odgovarajuće stihove, npr: „Ovaj prst je mama, ovaj prst je tata,ovaj prst je baka, ovaj prst je deka, ovaj prst je seka!“Ovo ponavljati svakog dana, dva do tri minuta.

Od desetog meseca treba početi aktivniju igru prstima. Mogu se primenjivati najraznovrsniji načini pri čemu je važno da su angažovani svi prsti i da pokreti budu dovoljno energični. Efikasne su igre lopticom od hartije, testa, plastelina, stiskanjem, kao i cepkanje hartije (različite vrste), što dete radi sa velikim zadovoljstvom i po nekoliko minuta. Kod ovih igara voditi računa da dete ne jede materijal koji koristi za igranje, čemu je inače sklono na ovom uzrastu.

Takođe su veoma pogodne i igre kockama od različitog materijala, šupljim kockama, kao i igre stavljanja prstenova sa širokim otvorom na štap (pravljenje piramide, kupe i sl…). Ove igre što češće primenjivati, (slaganje, provlačenje, umetanje, ubacivanje…), korisne su za razvijanje intelektualnih sposobnosti.

Počevši od osamnaest meseci, deci se daju složeniji zadaci koji su usmereni na razvoj finijih pokreta prstiju. Zakopčavanje dugmadi – napraviti igračku (u vidu poznatog, deci omiljnog lika,  plošna lutka ili omiljen predmet na kojoj su prišivena veća dugmad) te krpice sa rupicama zakopčavati.

Vezivanje i provlačenje pertli – iscrtati i iseći konture cipelica u boji npr,od kartona, napraviti rupice, pokazati detetu kako se mogu provlačiti pertle i podsticati ga da to radi ili na kartonskim trakama napraviti rupice kroz koje se mogu provlačiti pertle. Pertle  treba da su kraće, do kasnijeg uzrasta.

Igre ponavljati sa uvek novim detaljima (po boji, veličini, modelu i sl)  i pratiti napredovanje.

 

                                                                                             Preuzeto sa - porodicnikutak.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.