Imunoplex
Tinkture
Biljna Ishrana
Pitajte Lektora
Stado
Moja Biblioteka
Moj Heroj
Imamo 23 gostiju na mreži
Home Clanci Clanci - Deca i porodica Aksentije Ivanović Aksentijeva zemlja čuda
Aksentije Ivanović Aksentijeva zemlja čuda
Aksentije Ivanović Aksentijeva zemlja čuda Dečak sa Daunovim sindromom uspešan je u košarci i fudbalu, govori španski, glumi, peva, i odličan je đak

"Grad je pun ljudi, a ja sam sam. Uvek sam i pomalo tužan. Kada sedim u parku na klupi, a sve ostale klupe su pune, neko mi priđe. Obradujem se da će me pitati da sedne pored mene, ali to se nikada ne dogodi. Pogledaju me, okrenu se i produže dalje", ovako počinje "Zemlja čuda", predstava-mjuzikl u kojoj je, umesto Alise, glavni junak bio Aksentije.
Zajedno sa još petnaestoro mladih sa smetnjama u razvoju, okupljenih u Sportskom društvu "Palestra", Aksentije je glumom, pesmom i igrom očarao publiku, prenoseći poruku da treba da živimo zajedno, jedni za druge, a ne jedni kraj drugih.
Aksentije Ivanović je učenik kruševačke Škole za osnovno i srednje specijalno obrazovanje "Veselin Nikolić" i jedan od dvadesetoro dobitnika ovogodišnje Svetosavske nagrade, koju Ministarstvo prosvete i nauke dodeljuje za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.
Izuzetne kritike koje je nakon premijere, novembra 2010. godine za debitanstki nastup dobio ohrabrile su ga da sa glumom nastavi, a nada se da će, kako kaže, imati prilike da talenat ispoljiti i na filmu:
"Najviše mi se sviđa kada dobijem aplauz. Voleo bih da postanem glumac kao Dejan Tončić i Antonio Banderas. Gledao sam sve predstave kruševačkog pozorišta, a od filmova najviše volim Montevideo, Balkanskog špijuna i Marotonci trče počasni krug.”
Aca je odličan đak, sa svim peticama. Vredan, ambiciozan i pomalo tvrdoglav, kažu oni koji ga najbolje poznaju, poput Mirele Milojević, predsednice Sportskog društva "Palestra", koja je i Acin profesor fizičkog vaspitanja.
"Uporan je, vredno trenira i radi, pa iza njega stoje i dobri rezultati", naglašava Mirela Milojević. "Ja ne bih mogla da izdvojim i da kažem u čemu je najbolji. Veliko strpljenje i stručnost ulažu i treneri i profesori kako bi se njemu, ali i svoj drugoj deci sa posebnim potrebama, omogućilo da iskažu svoje sposobnosti i potencijale, kako bi se potpuno integrisali u sredinu u kojoj žive i time dokazali da i oni doprinose razvoju kulture i sporta."
Pregršt medalja sa najvećih državnih nadmetanja u košarci i fudbalu Aca je osvojio kao sportista "Palestre". Najdraža mu je ipak ona koju je prošle godine kao član reprezentacije Srbije doneo iz Atine, sa Svetskih letnjih igara Specijalne olimpijade.
"Tamo sam igrao fudbal", kaže Aksentije. "Desno krilo, kao Tirke. Osvojio sam prvo mesto, čisto zlato. Volim i da se skijam sa Dejanom Tončićem."
Poligon za vežbu bile su padine Bagdale. Prve skijaške korake Aca je ove zime savladao uz pomoć najdražeg glumca, najboljeg druga i svoj idola - Dejana Tončića, sa kojim priželjkuje i partnerstvo na sceni.
Upoznali su se pre nešto više od godinu dana, tokom rada na predstavi "Zemlja čuda".
Glumac Dejan Tončić kaže da je zahvalan Mireli Milojević što ga je pozvala da pomogne u ovom projektu.
"Upoznao sam bolje ljude od sebe, prave anđele. Oni ne znaju šta je zlo, ne znaju da lažu, zato mi je strašno kada čujem koliko ljudi ima predrasude o deci sa posebnim potrebama. Prijateljstvo sa Acom mi mnogo znači. Jako volim sport i prvi put sam upoznao čoveka koji ima zlatnu olimpijsku medalju . Ja nemam Svetosavsku nagradu, on je ima. Ima i nagradu za ‘Naj volontera’ Edukativnog centra i certifikat za uspešno završen kurs španskog jezika na kojem ja ne znam ništa da kažem. Zato je on moj idol", kaže Tončić.
Vedar i nasmejan, druželjubiv i iskren Aca je miljenik mnogih Kruševljana. Povodom Svetosavske nagrade koju je dobio u gradskoj skupštini upriličen je prijem na kojem je priznanje odato svima koji su mu na putu do nje pomogli, a pre svih majci Svetlani:
"Kada su nam rekli da neće da prohoda i progovori, jer ima Daunov sindrom, bilo je strašno. Srušio se ceo svet. Nismo znali ni šta je to tog trenutka, ni šta nas čeka. Sada posle 18 godina to je stvarno ispalo neverovatno. Aksentije je uspeo i mi sa njim, da to prebrodimo. Posle svih tih priznanja, medalja i nagrada, zboravila sam sve ono ružno. Stvarno sam ponosna na njega."
Pre mesec dana Aca je postao punoletan i time stekao pravo da bira na predstojećim izborima. Za razliku od većine građana on će glasati srcem. Za Minu, kaže, partnerku iz mjuzikla "Zemlja čuda" koja je dobrotom i lepotom uspela da u njegovo srce unese čudesno osećanje što se ljubav zove.

 

(Izvor: RTS, mart 2012)

 

Preuzeto sa - MojHeroj.com

 
FacebookMySpaceTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Najnovije Vesti

Popularne Teme

Dobrodosli na Eden.rs

 

Copyright © 2010 Eden. All Rights Reserved.
Design: Minerva Plus!.